DEMİRCİ MAHALLESİ

 

Pelitli Gıran Sokak, Seki Sokak, Sırganlı Sokak, Kolça Sokak, Yeşil Sokak, Kayadibi Sokak, Çeğel Sokak

Daha önce Homurlu Köyü’ne bağlı mahalle iken, 1967 yılında Homurlu’dan ayrılarak bağımsız köy statüsüne kavuşmuştur. Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi bulunan Demirci Mahallesi, 24/02/2008 tarihinde yapılan referandum ile Duroğlu Beldesi’ne bağlandı. Halen 750 nüfusa sahip olup, Giresun Merkez’e 25 km, belde merkezine ise 4 km kadar mesafededir.

Duroğlu belde merkezine 7 km’lik yol ile ulaşım sağlanırken, 2008 yılında Aksu Deresi üzerine Yavşan Mevkii’nde yapılan köprü ve ilaveten 2013 yılında yapılan yeni bir yol bağlantısı ile mesafe 4 km’ye kadar düşürülmüştür.

Demirci Mahallesi’nin; Teberrükoğulları, Bekiroğlulları, Karaahmetoğulları, Göbütoğulları, Uzunoğulları, Davutoğulları ve Tonyalıoğulları belli başlı aileleri olup, bunlardan Demirci Köyü’nü kuranların Göbutoğulları olduğu söylenmektedir. Tonyalıoğulları’nın ise yakın bir zamanda Trabzon’un Tonya İlçesi’nden gelerek yerleştikleri bilinmektedir. Mahallenin adının demircilik mesleği ile iştigal eden ailelerin fazla olmasından geldiği düşünülmektedir.

Bölgede olduğu gibi Demirci Mahallesi’nde de göç olgusu nedeniyle mevcut nüfusunun yaklaşık iki katı kadar nüfus, İstanbul ve Giresun Merkez ağırlıklı olmak üzere Demirci Mahallesi dışında yaşamaktadır.Ahşap bina şeklinde yapılmış ve bir zamanlar medrese olarak da kullanılan caminin yerine 1967 yılında bugün kullanılan betonarme cami yapılmıştır. Bölgenin karakteristik özelliğini taşıyan ahşap binaların yerini günümüzde betonarme binalar almıştır.